codeSecuritatea Informatica este tot mai des pusa la incercare, atacatorii au devenit tot mai versatili, au acces la tehnologii noi, Internetul este plin de coduri malitioase ce pot fi modificate si puse in practica. Vulnerabilitatile sistemelor, lipsa  de actualizari cu noi update-uri pentru remedierea problemelor de securitate nu face altceva decat sa deschida portile atacatorilor. Daca pana in anul 2008 numarul de atacuri informatice era de ordinul a cateva mii intr-un an, in prezent numarul de atacuri informatice a ajuns la ordinul sutelor de mii intr-un an. Tintele nu mai sunt cele “traditionale” gen NASA, Pentagon, acum tintele atacatorilor sunt Institutiile Bancare, clonarile de carduri, falsificarea paginilor oficiale ale bancilor prin metode de phising. Unii specialisti spun ca anul 2013 va fi anul in care atacurile informatice vor fi foarte virulente. Paginile de socializare sunt la mare cautare, aici tot mai multe persoane sunt agresate online de diferite persoane care au ca scop obtinerea de folosuri materiale ori de alta natura. In acest an a luat fiinta si “EC3” (Centrul European de Combatere a Criminalitatii Informatice), scopul acestuia este unul de combatere a fraudelor informatice cat si a abuzurilor online asupra copiilor cat si a altor tipuri de infractiuni informatice. vezi siteul EC3. Pentru o protejare cat mai buna a sistemelor personale si a celor de business, solutiile informatice ce ofera securitate sunt asaltate de utilizatori pentru a folosi aceste solutii de protectie, insa atacatorii sunt intotdeauna cu un pas inaintea celor care ofera solutiile de securitate.
Recomand utilizatorilor actualizarile la zi ale sistemelor de operare, aplicatiile de securitate sa aiba ultimele definitii de securitate, firewall-ul sa fie activ pe sistemele personale, in acest fel scazand sansele de intruziuni ale atacatorilor.
Nici nu a inceput noul an si Romania a fost tinta unui astfel de atac informatic, nivelul de securitate informatica este unul ridicat la nivel mondial. Speram ca institutiile de profil isi iau masurile necesare si vor preintampina astfel de cazuri.

Autor: Iulian Brinzoi-Nuta

Advertisements