Un subiect interesant… Windows vs Linux, de ce spun asta, pentru ca Windows-ul care il stim de o viata parca nu mai este acel unic sistem de operare, insa pot spune ca inca domina piata IT. Sa trecem la subiect, Windows vs Linux. In tot mai multe publicatii de specialitate am vazut ca topul utilizatorilor de Linux este in crestere, sunt tari care au implementat sistemele de operare open-source pentru a reduce bugetul prin achizitionarea de licente pe langa PC, deci un prim avantaj. Dar sa privim in profunzime, Linux-ul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii 10 ani, nu mai este acel sistem de operare care trebuia sa cautam driverele de la placa video sau de sunet, sa recompilam kernel-ul cu drivere-le dorite si sa putem utiliza astfel sunetul sau placa video la capacitatile maxime. Daca toate aceste erau in urma cu 10-15 ani, acum acest sistem de operare capat noi si noi valente. Punctul forte al acestui sistem de operare pe focusat pe zona de Server de baze de date (Oracle, PostreSQL,MySQL), cat si pe zona de mail, dns, routere si pe zona industriala de masini cat si pe media in televiziuni, dar si pe platourile de filmare (Vezi efectele din Filmul “Stapanul Inelelor”). Pentru acest sistem de operare, se cauta oameni bine pregatiti, care il stapanesc si pot face din el adevarate bariere de protectie impotriva atacatorilor (firewall-uri, sau media servere), poti avea acces la codul sursa al sistemului de operare unde se poate remedia orice problema in caz de defectiune (bug). Si discutia poate continua prin a umple acest articol.
Sistemul de operare Windows sau sistemul “Bill Gates”, acesta este mai usor de utilizat, este conceput pentru ca utilizatorul de rand sa il poata manevra cu usurinta astfel incat problemele aparute sa nu ii creeze neplaceri in remedierea lor. Are si el puncte tari si slabe, insa evitam zona slaba pentru ca nici despre Linux nu am spus, probabil in alt articol. Ca si Linux este si el folosite pe zona de Server Enterprise 2000, 2003 si mai nou 2008, este folosit pe zona de Baze de date Oracle, PostgreSQL sau MySQL. Daca ar fi sa inchei acest articol, incheierea ar fi ceva de genul:
“Fiecare foloseste ce doreste, piata este libera in materie de soft, doar sa sti ce vrei, si ceea ce doresti sa utilizezi zi de zi.
Pana la noul articol, va dau de gandit “Windows vs Linux”
Iulian Brinzoi-Nuta

Advertisements